Linnanmäki

Linnanmäki on Helsingin Alppiharjun kaupunginosaan vuonna 1950 rakennettu huvipuisto. Kyseisenä vuonna alue vuokrattiin aluksi kolmeksi vuodeksi lastensuojelujärjestöille, jotka perustivat huvipuiston. Alue laajennettiin vuonna 1956 seitsemän hehtaarin kokoiseksi ja alueen toiminnasta vastaa samaisena vuonna perustettu Lasten Päivän Säätiö.

Linnanmäellä on 44 erilaisen huvipuistolaitteen lisäksi muitakin kohteita, kuten kioskeja ja ravintoloita, pelihalleja ja huvipuistopelejä, Peacock-teatteri ja Pohjoismaiden ainoa Sea Life. Huvipuiston vanhin laite on Karuselli, joka rakennettiin jo vuonna 1896. Suosituin laitteista taas on Vuoristorata, joka otettiin käyttöön vuonna 1951.

Linnanmäellä käy vuosittain noin miljoona vierailijaa ja se onkin yksi Suomen suosituimmista matkailukohteista. Lisäksi Lasten Päivän Säätiö jakaa osan huvipuiston tuotoista lastensuojeluun. Lasten Päivän Säätiö on perustanut myös Tykkimäen huvipuiston vuonna 1986.

Vuosikymmenten aikana Linnanmäen huvipuistossa on ollut niin monta erilaista laitetta, että osa vanhemmista laitteista siirrettiin Tykkimäen huvipuistoon, myytiin muualle tai romutettiin. Poistuneiden laitteiden tilalle rakennettiin uudet samantyyppiset tai täysin erilaiset laitteet. Lisäksi kesällä 2014 Linnanmäelle rakennettiin 11 laitetta, joihin pääsy on täysin ilmaista.

Huvipuiston johtajan mukaan vuonna 2011 valmistuneen vuoristoradan jälkeen ei ole tiedossa uutta vuoristorataa, vaan huvipuisto keskittyy nyt erilaisiin laitteisiin. Lisäksi Linnanmäellä sijaitsevien vesitornien tulevaisuutta on suunniteltu. Pyöreä vesitorni ja suorakulmainen vesilinna toimivat tällä hetkellä sisävuoristoratana ja varastotilana, mutta kenties myöhemmin rakennuksista löytyy pysäköintihalli ja monitoimihalli konserteille ja yleisötapahtumille.