Maastopyöräily

Maastopyöräily tarkoittaa pyörällä ajamista erilaisissa maastoissa. Ihanteellisin maasto on tavallisesti ihmisen luoma, kuten vaikka metsäpolku tai vaellusreitti, joka ei kuitenkaan ole kelvollinen moottoriajoneuvoille. Tavallisesta pyörästä maastopyörän erottaa muun muassa sen pienemmät, mutta ilmavuudeltaan suuremmat pyörät, tehokkaammat jarrut, vankempi runko sekä ajoasento. Ennen harrastuksen aloittamista on hyvä ottaa selvää ainakin lajiin liittyvistä perusseikoista.

Maastopyöräilyn aloittaminen on tänä päivänä entistäkin helpompaa. Aloittelija voi katsoa Youtubesta erilaisia opetusvideoita, Facebookissa löytyy monia yhteisöjä maastopyöräilylle ja myös pyöräliikkeet mielellään auttavat harrastuksen aloittavaa alkuun. Suomen suurimmista kaupungeista löytyy myös tavallisesti maastopyöräilyseuroja, joissa lajin harrastajat kokoontuvat yhteen. Seurat usein järjestävät porukkalenkkejä, sillä ajaminen on mahdollista oppia vain käytännössä: ajamalla.

Maastopyöräily on tekniikkalaji

Maastopyöräilyssä yhdistyvät niin kestävyys kuin tekniikkakin. On tärkeää tutustua pyöräänsä hyvin ja opetella käyttämään sen eri vaihteita ja jarruja erilaisissa maastoissa. Pyörän säädöt vaikuttavat ajotekniikkaan, ja maastopyöräilyssä on tärkeää hallita sekä tiettyjä taitoja että tekniikkapuoli. Oikeaoppisen maastopyöräilyn voi oppia vain maastossa ajamalla. Edes paras huippu-urheilija ei pärjää kyseisessä lajissa, mikäli tekniikka ei ole kunnossa.

Maastoon sopiva menopeli tulee valita ajajansa mukaan. Tarjolla on erikokoisia malleja alkaen 26 tuuman koosta aina 29 tuuman renkaisiin. Suosituin materiaali maastopyörissä on alumiini, sillä se on muita kestävämpi materiaali. Keskihintaiset ja kalliit pyörät ovat yleensä halvempaa mallia kevyempiä, sillä niissä käytetään myös hiilikuitua. Muita pyöräilijän tärkeitä varusteita ovat erityisesti kypärä, ajolasit ja erilaiset suojat.

Historian havinaa

Maastopyöräily on alunperin lähtöisin Yhdysvalloista. Laji keksittiin 1970-luvulla, kun kalifornialaiset nuoret yrittivät keksiä surffauksen korvikkeeksi muita lajeja. Maastopyörän kaupallistuminen tapahtui nopeasti, ja 1990-luvulla buumi ehti saavuttaa Suomen. 2000-luvulla puolella kehitys on edennyt jo niin pitkälle pyörien muotoilussa, että jatkuvasti syntyy uusia tyylisuuntauksia, joiden johdosta myös pyörien kehittely on ottanut suuren harppauksen.

1990-luvun alkupuolella UCI, joka on ranskaksi Union Cycliste Internationale ja suomeksi Kansainvälinen pyöräilyunioni, tunnusti maastopyöräilyn yhdeksi alajaoksistaan. Tämä oli melko myöhäinen ajankohta ottaen huomioon, että maastopyörillä oli ajettu kilpaa ympäri maailmaa jo kymmenen vuoden ajan. Viralliset ensimmäiset maailmanmestaruuskisat maastopyöräilyssä pidettiin vuonna 1990 Yhdysvaltojen Coloradossa. Maastoajo sai myös paikkansa olympiakisoissa vuonna 1996 Atlantan olympialaisissa.