Särkänniemi

Särkänniemi on Tampereella sijaitseva huvipuisto noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Se on Suomen toiseksi suurin ja toiseksi suosituin huvipuisto Linnanmäen jälkeen. Se avattiin vuonna 1969 planetaarion ja akvaarion ollessa huvialueen ensimmäiset rakennukset. Vuodesta 1973 lähtien Särkänniemeen avattiin kesäisin Tivoli, mutta jo kaksi vuotta myöhemmin Särkänniemeen ostettiin kaupungin omistukseen omia laitteita. 1985 Särkänniemeen avattiin jo pitkään suunniteltu delfinaario.

Tällä hetkellä Särkänniemessä on 33 erilaista laitetta, joista kuusi on vuoristoratoja, neljä vesilaitteita ja loput sekalaisia pienempiä ja suurempia huvilaitteita. Näiden lisäksi Särkänniemessä toimii pienehkö kolikkopelihalli sekä pienemmille lapsille suunnattu osio nimeltään Ipanaario.

Särkänniemi on yksi Tampereen merkittävimpiä matkailukohteita ja sitä kehitetään tämän vuoksi erittäin määrätietoisin ottein. Vuonna 2012 Angry Birds Land -teema-alue toi Särkänniemen koko maailman tietoisuuteen. Alueen suunnittelivat yhdessä Särkänniemi, Rovio, leikkivälinevalmistaja Lappset ja BDR Design. Kesäksi 2013 Särkänniemeen rakennutettiin myös Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuva Koiramäki.

Särkänniemessä sijaitsee myös Suomen korkein rakennus, Näsinneula, joka on 168 metriä korkea näköalatorni. Se rakennettiin vuosina 1970-1971 arkkitehti Pekka Ilveskosken suunnitelmien pohjalta. Näsinneula kuuluu Särkänniemen huvialueeseen näköalatasanteen ja pyörivän ravintolatasanteen kera.

Kokonaisuudessaan Särkänniemen elämysalueeseen kuuluu siis planetaario, akvaario, delfinaario ja lasten eläintarha sekä Tampereen kaupungin hallinnoima Sara Hildénin taidemuseo, jonne on pysyvästi sijoitettu Sara Hildénin säätiön omistama suomalaisen ja ulkomaisen nykytaiteen kokoelma.